Онлайн общности за стартиращите в програмирането

Независимо по кой път сте поели, ако ще се занимавате сериозно с програмиране, е препоръчително да следите специализирани онлайн форуми, дискусионни групи и общности, от които можете да получите помощ от свои колеги и да следите новостите от софтуерната индустрия.

Ако ще учите програмиране сериозно, обградете се с хора, които се занимават с програмиране сериозно. Присъединете се към общности от софтуерни разработчици, ходете по софтуерни конференции, ходете на събития за програмисти, намерете си приятели, с които да си говорите за програмиране и да си обсъждате проблемите и бъговете, намерете среда, която да ви помага. В София и в големите градове има безплатни събития за програмисти, по няколко на седмица. В по-малките градове имате Интернет и достъп до цялата онлайн общност.

Ето и някои препоръчителни ресурси, които ще са от полза за развитието ви като програмист:

  • https://softuni.bg - официален уеб сайт на SoftUni. В него ще намерите безплатни (и не само) курсове, семинари, видео уроци и обучения по програмиране, софтуерни технологии и дигитални компетенции.
  • https://softuni.bg/forum - официален форум на SoftUni. Форумът за дискусии на SoftUni е изключително позитивен и изпълнен с желаещи да помагат колеги. Ако зададете смислен въпрос, свързан с програмирането и изучаваните в SoftUni технологии, почти сигурно ще получите смислен отговор до минути. Опитайте, нищо не губите.
  • https://www.facebook.com/SoftwareUniversity/ - официална Facebook страница на SoftUni. От нея ще научавате за нови курсове, семинари и събития, свързани с програмирането и разработката на софтуер.
  • http://www.introprogramming.info - официален уеб сайт на книгите "Въведение в програмирането" със C# и Java от д-р Светлин Наков и колектив. Книгите разглеждат в дълбочина основите на програмирането, базовите структури от данни и алгоритми, ООП и други базови умения и са отлично продължение за четене след настоящата книга. Обаче освен четене, трябва и здраво писане, не забравяйте това!
  • http://stackoverflow.com - Stack Overflow е един от най-големите в световен мащаб дискусионни форуми за програмисти, в който ще получите помощ за всеки възможен въпрос от света на програмирането. Ако владеете английски език, търсете в StackOverflow и задавайте въпросите си там.
  • https://fb.com/groups/bg.developers - групата "Програмиране България @ Facebook" е една от най-големите онлайн общности за програмисти и дискусии по темите на софтуерната разработка на български език във Facebook.
  • https://www.meetup.com/find/tech/ - потърсете технологични срещи (tech meetups) около вашия град и се включете в общностите, които харесвате. Повечето технологични срещи са безплатни и новобранци са добре дошли.
  • Ако се интересувате от ИТ събития, технологични конференции, обучения и стажове, разгледайте и по-големите сайтове за ИТ събития като http://iteventz.bg и http://dev.bg.

results matching ""

    No results matching ""